«Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο από το χέρι μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι»

Για άλλη μια φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την απροκάλυπτη στάση της κυβέρνησης που στο βωμό του κέρδους έρχεται να ξεπουλήσει κάθε ίχνος λαϊκής  περιουσίας, κάθε πάρκο, κάθε χώρο πρασίνου και αναψυχής της περιοχής μας και φυσικά δεν διστάζει να προχωράει  και στο ξεπούλημα των ίδιων μας των σχολείων. Συγκεκριμένα 5 σχολικές μονάδες μπαίνουν στο υπερταμείο, πράγμα που συνεπάγεται την «αξιοποίηση» τους από ιδιώτες. Όσο για τους μαθητές μάλλον είναι αδιάφορο αν θα μπορούν να συνεχίσουν δωρεάν τις σπουδές τους, αν θα χρειάζεται να πληρώνουν νοίκι στους ιδιώτες  ή αν εν τέλει πεταχτούν έξω από τα σχολεία τους.

Όλα αυτά έρχονται σε μία περίοδο που επιχειρείται μία άνευ προηγουμένου επίθεση στην παιδεία σε όλα της τα επίπεδα. Μία επίθεση που θέλει τα σχολεία μας εξεταστικά κέντρα, στα οποία υποτιμάται η σφαιρική γνώση και η ουσιαστική μόρφωση, έναντι της υπέρμετρης εξειδίκευσης. Μια επίθεση που σαν στόχο έχει να διαμορφώσει ήδη από το Λύκειο τους αυριανούς εργαζόμενους -σκλάβους, οι οποίοι θα δουλεύουν για μισθούς πείνας  και θα σκύβουν το κεφάλι στα αφεντικά τους.

 Ενώ, λοιπόν, υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα με την εκπαίδευση να διαλύεται, με τις σχολικές εγκαταστάσεις να είναι σε αρκετά κακή κατάσταση και την χρηματοδότηση να μειώνεται ολοένα και περισσότερο, πραγματοποιείται μια συντονισμένη προσπάθεια από φασιστικές ομάδες που προσπαθούν να διεισδύσουν στα σχολεία, αποπροσανατολίζοντας τους μαθητές από την ουσία αυτών των ζητημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια σειρά σχολείων πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις εθνικιστικού περιεχομένου. Ωστόσο η πλειοψηφία των μαθητών έχει αντιληφθεί ότι ο φασισμός και ο εθνικισμός, το μίσος που εσκεμμένα επιχειρείται να καλλιεργηθεί μεταξύ των λαών, καμία θέση δεν έχει μέσα στα σχολεία και μέσα από μια σειρά δράσεων έβαλε φρένο στις προσπάθειες των φασιστών.

Σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να κοιτάμε αδιάφοροι αλλά αντίθετα είναι αναγκαίο να δράσουμε άμεσα. Μέσα από το συλλογικό δρόμο ,να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να ανατρέψουμε κάθε προσπάθεια που θέλει τα σχολεία μας να περάσουν σε ιδιώτες, την εκπαίδευση διαλυμένη και τους μαθητές  χωρίς ουσιαστική  μόρφωση.

Παλεύουμε ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια θέλει να καλλιεργήσει ρατσιστικές, φασιστικές λογικές στα σχολεία μας, διεκδικώντας παράλληλα και στην περιοχή μας εκείνους τους υλικούς όρους που θα μας επιτρέψει να σπουδάζουμε αξιοπρεπώς, για μια παιδεία στο ύψος των αναγκών μας ,για μια ζωή στο μπόι των ονείρων μας!

  «Το σάπιο κόσμο θα δεις θα τον αλλάξουμε εμείς, θα τον αλλάξουμε εμείς….»

ΕΚΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Ανατρεπτική Αριστερή Ριζοσπαστική Παρέμβαση Κερατσινίου-Δραπετσώνας