1967-2019: Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, όποιο ρούχο κι αν αλλάξει!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Πενήντα δύο χρόνια μας χωρίζουν απο την ημέρα εκείνη που η πρωτεύουσα ξύπνησε απο ένα γνώριμο  για μερικούς ήχο, που τίποτε θετικό δεν προμήνυε.

Οι ερπύστριες των τανκς έσκιζαν βίαια την ησυχία της πόλης και ταυτόχρονα τη ζωή εκείνων που έμαθαν να θυσιάζουν τις ζωές τους, απο τότε που κάποια άλλα πολεμικά άρματα καταλάμβαναν τη χώρα.

Στις 21/04/1967 δέν σταμάτησε ο χρόνος για όλους. Δεν “ξεσκονίστηκαν” τα αρχεία της αστυνομίας για να οδηγηθούν στα κρατητήριά της οι δωσίλογοι της κατοχής, οι κομματάρχες του μετεμφυλιακού κράτους, οι συνεργάτες των κατακτητών και οι κυνηγοί των ανταρτών του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού.

Οι κομμουνιστές, και οι αγωνιστές που διαμορφώθηκαν στους μεταπολεμικούς αγώνες για τη δημοκρατία, τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, ήταν οι πρώτοι εσωτερικοί εχθροί που το νέο φασιστικό καθεστώς έπρεπε να εξουδετερώσει, ώστε να μπορέσει να βάλει στο γύψο ολόκληρη την κοινωνία. Άλλωστε οι διώξεις, οι φυλακίσεις, οι εκτελέσεις, η βία και οι αποκλεισμοί της Αριστεράς και των αγωνιστών της, ποτέ δεν είχαν βγεί από την ημερήσια διάταξη των μεταπολεμικών καθεστώτων.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα του Απρίλη του 1967 είναι ένα σχετικά πρόσφατο και ζωντανό παράδειγμα, για τη φύση, τα χαρακτηριστικά, τις επιδιώξεις και τα κίνητρα των φασιστικών καθεστώτων και ιδεολογιών που τα τελευταία χρόνια, με «όχημα» την κοινωνική κρίση που τα μνημόνια εκτόξευσαν, διάφοροι απολογητές και νοσταλγοί τους, επιχειρούν να έρθουν στο προσκήνιο και να καθορίσουν την πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Τότε, με άλλοθι την απειλή της Αριστεράς και τη στήριξη  των ΗΠΑ, αντιμετώπισαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τον φόβο ενός λαϊκού κινήματος που διεκδικούσε δημοκρατικά και εργατικά δικαιώματα, καλύτερες αμοιβές και μερίδιο απο τα κέρδη της μεταπολεμικής ανάπτυξης αλλά  και την πίεση των κοινωνικών κινημάτων που αμφισβητούσαν τη θέση της χώρας στο άρμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ, διεκδικώντας ειρήνη και ανεξαρτησία.

Σχετική εικόνα

Η χούντα του Παπαδόπουλου είναι υπόδειγμα για τους σύγχρονους νεοναζιστές απολογητές της, επειδή μαζί με όλα τα άλλα, στάθηκε ο καλύτερος σύμμαχος της ανερχόμενης αστικής τάξης, η οποία για να κατορθώσει να ισχυροποιηθεί στο εσωτερικό, να αυξήσει τα κέρδη και την ισχύ της  στο εξωτερικό, προϋπέθετε ένα τσακισμένο εργατικό κίνημα, μία κοινωνία υποταγμένη στις κυρίαρχες επιλογές και βυθισμένη στο σκοτάδι.

Στις μέρες μας οι πολιτικοί και οικονομικοί κυρίαρχοι, φαίνεται να μην έχουν ακόμη την ανάγκη  της σιδερένιας μπότας για να κρατήσουν την κοινωνία υποταγμένη. Φροντίζουν με πιο
«πολιτισμένο τρόπο» τα κανάλια τους και τα Μ.Μ. Ενημέρωσης για να διαμορφώνουν τους όρους για να το πετυχαίνουν. Και όταν αυτό δε γίνεται εφικτό, δεν έχουν καμία αναστολή να χρησιμοποιήσουν την απροκάλυπτη βία και την εκτεταμένη καταστολή.

Το ζήσαμε στην πιο χαρακτηριστική της μορφή την περίοδο από το 2008 μέχρι το  2013, όταν με την εμφάνιση των επιπτώσεων της καπιταλιστικής κρίσης και την είσοδο στη δίνη των μνημονίων ξεκινούσε και η μεγαλειώδης προσπάθεια του εργατικού και λαϊκού κινήματος για την ανατροπή της πολιτικής τους. Ήταν τότε που οι δρόμοι της χώρας υπενθυμιζαν σε ολόκληρη την υφήλιο ότι “Η Χούντα δεν τελείωσε το ‘73”.

Ήταν τότε που οι δρόμοι της χώρας υπενθυμιζαν σε ολόκληρη την υφήλιο ότι “Η Χούντα δεν τελείωσε το ‘73”.

Ήταν τότε που η άγρια καταστολή, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ, οι συλλήψεις, τα δακρυγόνα, οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων και η κόκκινες ζώνες στην πόλη, βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη και ήταν μαζί με την επικοινωνιακή καταστολή το μοναδικό μέσο επιβολής της  πολιτικής της ΕΕ-ΔΝΤ κ’ ΕΚΤ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε η δική της συμβολή στην απαξίωση της λαϊκής βούλησης να στιγματιστεί με την έμπρακτη ακύρωση της εκφρασμένης θέλησης του 63% όταν δέχτηκε, να υπογράψει και να εφαρμόσει εκείνα ακριβώς που απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία του λαού στο δημοψήφισμα του 2015, για να συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο στη συνέχεια, σε όποιον αγωνιζόταν, απεργούσε ή διαδήλωνε.

Γι’ αυτό στεκόμαστε απέναντι στα υποκριτικά και ψεύτικα διαγγέλματα των καθεστωτικών κομμάτων που με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος θα δηλώσουν την πίστη τους τάχα στη δημοκρατία και την ελευθερία. Όταν και τότε, όπως και τώρα με διαφορετικούς τρόπους και  μέσα, κανένα από αυτά, δεν έχει τον παραμικρό δισταγμό όταν χρειαστεί, να καταπατήσει δικαιώματα και ελευθερίες προκειμένου να υπερασπιστεί τη σταθερότητα ενός συστήματος που διατηρεί και διευρύνει την εξουσία του πάνω στην συρρίκνωση και την εξαφάνιση της θέλησης, των αναγκών, των δικαιωμάτων και των επιλογών της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Παράλληλα με όλους αυτούς προχωράνε και τα ναζιστικά κατοικίδια της εξουσίας που χρησιμοποιώντας μεθόδους των ιδεολογικών τους προγόνων μαχαιρώνουν, χτυπάνε και προπηλακίζουν όποιον θεωρούν αδύναμο, διαφορετικό και επικίνδυνο για το σύστημα που υπερασπίζονται. Μετανάστες,  και κοινωνικούς αγωνιστές, σήμερα, εργάτες, διαδηλωτές και απεργούς αύριο εάν δεν τσακιστούν από το εργατικό και αντιφασιστικό κίνημα για να τους στείλει για άλλη μία φορά στο βούρκο που ανήκουν.  

Ο μοναδικός τρόπος για να υπερασπιστούμε σήμερα την ουσία και το περιεχόμενο της δημοκρατίας με λαϊκά χαρακτηριστικά και με διάρκεια, είναι,

  • ο αγώνας που αμφισβητεί με μαζικούς όρους την εξουσία τους και τις επιλογές της.
  • Ο αγώνας που αρνείται την κυριαρχία της ΕΕ που εξισώνει το ναζισμό με τον κομμουνισμό ενώ στηρίζεται για την γεωπολιτική της ισχύ  στα νεοναζιστικά τάγματα της Ουκρανίας.
  • Η πάλη ενάντια στους πολέμους που ετοιμάζουν και με το προκάλυμμα αυτό σκοπεύουν να ακυρώσουν δημοκρατικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Η διεκδίκηση δικαιωμάτων και ελευθεριών που διεκδικούν λόγο και ευθύνη πάνω στα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και το μέλλον μας από  τη γειτονιά μέχρι τη χώρα.
  • η αντίσταση στα καλέσματα του μίσους και του διχασμού από τους φασίστες, με γραβάτα ή στολή παραλλαγής, που θέλουν να χαρίσουν στα αφεντικά τους τον πόλεμο των καταπιεσμένων που ονειρεύονται.
  • Οι αγώνες για την ανατροπή της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής εξαθλίωσης που μας καταδικάζει η πολιτική των μνημονίων και των πλεονασμάτων.

Αντιμετωπίζουμε την προσπάθεια δημόσιας παρέμβασης  Βελόπουλου και την υποψηφιότητα Καμπούρη ώς δούρειους ίππους φασιστικών, ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντιλήψεων και πρακτικών που έχουν αντίστοιχους στόχους με τη χρυσή αυγή. Δεν θα τους αφήσουμε να ποτίσουν με το δηλητήριό τους τις γειτονιές της ανεργίας και της φτώχειας. Πρέπει να αποκαλυφθούν, να απομονωθούν και να πάρουν τις απαντήσεις που τους αναλογούν. 

Αρνούμαστε όμως και να συμβιβαστούμε με την λογική ότι το ελάχιστο  το οποίο μας  τάζουν οι υπόλοιποι, είναι αρκετό για αυτό που μας ανήκει για τη ζωή και τα δικαιώματά μας στην πόλη.

Αφιέρωμα Spiegel για τα 50 χρόνια από τη χούντα του 1967: Όταν η δημοκρατία πέθανε στην κοιτίδα της - Κεντρική Εικόνα

Μας θυμίζουν όσοι το χρησιμοποιούν, τα χρόνια της χούντας που η καθεστωτική προπαγάνδα επιχειρούσε να πείσει ότι οι καθαροί δρόμοι, τα ασβεστωμένα πεζοδρόμια και οι λευκοντυμένοι οδοκαθαριστές, ήταν αρκετά για να εξασφαλίσουν το αίσθημα τάξης και αυτάρκειας για τους δημότες, καθώς και την εικόνα της αποτελεσματικότητας των δοτών δημάρχων που είχε ανάγκη το καθεστώς.

  • Πάλη για δημοκρατία σημαίνει πάλη ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον τροφοδοτεί.
  • Τιμάμε τους εκατοντάδες αγωνιστές της πόλης που βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν στα στρατόπεδα και στα κρατητήρια της χούντας.
  • Αγώνας για να μην πατήσει πόδι ναζιστή ξανά στην πόλη του Π. Φύσσα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.