Η τοποθέτησή μας σε ερωτήματα που απασχολούν τους δημότες (ii) | ΕΚΤόΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των ιστοσελίδων της πόλης Σταγόνα & Δραπετσίνι δημοσιεύουμε σταδιακά τις απαντήσεις στις κοινές ερωτήσεις που δόθηκαν σε όλους τους συνδυασμούς που συμμετέχουν στις εκλογές της 26 Μάη 2019.
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα (6-10) που τέθηκαν αποτελούν μία πρώτη επεξεργασία, στηριγμένη στην κοινή προσπάθεια των μελών της Εκτός Πλαισίου-Αριστερής Ανατρεπτικής παρέμβασης, που φιλοδοξεί μετά τις εκλογές και με την ενίσχυση της παρουσίας μας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο να ολοκληρωθεί και να συμβάλλει στο μάχιμο και ενεργητικό κίνημα που έχει ανάγκη η πόλη και οι άνθρωποί της.
Οι βιαστικοί μπορούν να δούν και να κατεβάσουν συγκεντρωμένες τις απαντήσεις εδώ .

6.Ποια είναι η θέση σας για τη δημιουργία στο νεκροταφείο του Σχιστού από τους 5 δήμους του Πειραιά και της αντιπεριφέρειας Πειραιά ενός αποτεφρωτηρίου;

Με αρκετά χρόνια καθυστέρηση με δύο νομοθετικές ρυθμίσεις  (2006 & 2016) και μετά από  πολλούς «αφορισμούς» από την επίσημη εκκλησία, υπάρχει  νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων. Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει θέση για τον ιδιώτη επενδυτή!  Δεν θα μπορούσαν άλλωστε κυβερνήσεις και επενδυτές να αφήσουν ανεκμετάλλευτο ένα νέο πεδίο για άμεσο κέρδος

 Η αποτέφρωση των νεκρών αποτελεί παγκοσμίως τον πλέον συνήθη τρόπο διαχείρισης. Τα πλεονεκτήματα: Προστατεύεται το περιβάλλον, είναι πολύ οικονομικότερη της ταφής, είναι κοινωνικά συμφέρουσα λόγω του κορεσμού που παρατηρείται στο νεκροταφείο της πόλης μας, απαλλάσσει την οικογένεια από τα έξοδα της κατασκευής και συντήρησης ενός τάφου και από τη μακάβρια εμπειρία των εκταφών.

 Η θέση μας είναι ΝΑΙ στη δημιουργία του, εφόσον τη διαχείριση και ευθύνη για τη λειτουργία του αποτεφρωτηρίου έχουν οι 5 δήμοι και η αντιπεριφέρεια, δεν θα υπάρχουν αποκλεισμοί με βάση το θρήσκευμα και την εθνικότητα των ανθρώπων που επιλέγουν την καύση. Σχετικά με τον χώρο, οι δήμοι θα πρέπει να πάρουν μέτρα ώστε να παρέχεται εύκολη πρόσβαση, υψηλή φύτευση του σημείου και ό,τι άλλο  απαιτείται ώστε να υπάρχει ομαλή  λειτουργία του αποτεφρωτηρίου.

 

7.Αν έχετε επεξεργαστεί μία πρόταση ώστε να αποδοθούν στο δήμο μας οι χώροι του νεκροταφείου της Ανάστασης και της ΔΕΗ, ποια είναι η κεντρική ιδέα αυτής;

Εμείς παλεύουμε για δημόσιους κοινούς χώρους, καθαρούς, προσβάσιμους για όλο τον Λαό και τη νεολαία. Ενάντια σε περιορισμούς, περιφράξεις, ιδιωτικοποιήσεις, εμπορικές και άλλες «ανταποδοτικές» χρήσεις. Για ανάπτυξη του πρασίνου και της περιβαλλοντικής, οικολογικής ανάπτυξης σε μια πόλη αλλά και γενικά μια χώρα που στα μεγάλα κέντρα της έχει περάσει ο οδοστρωτήρας της κερδοφορίας του κεφαλαίου πάνω από τους χώρους πρασίνου και αναψυχής.

Γι’ αυτό προτείνουμε να πέρασουν οι χώροι στον δήμο χωρίς αποζημίωση και να γίνουν χώροι πρασίνου, αναψυχής, και αθλητισμού, με διατήρηση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργία μουσειακού χώρου της αντιφασιστικής πάλης ανοιχτοί σε όλο τον λαό. Για εμάς δεν είναι το θέμα αν θα περάσουν στον Δήμο Πειραιά ή στον Δήμο Κερατσινίου, αλλά ότι είναι ανάγκη όλοι οι πολίτες των γύρω δήμων να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτούς. Αναγνωρίζουμε πως για να συμβεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται ρήξη με την κυρίαρχη αντίληψη και πολιτική που μιλάει για οικοδόμηση, πολυκαταστήματα, mall κ.λ.π., αντιπαράθεση με τα τοπικά και μη συμφέροντα που προωθούν τα σχέδιά τους για επιχειρηματική “αξιοποίηση” αυτών των χώρων και φυσικά σύγκρουση με οποιαδήποτε διάθεση παραχώρησης αυτών αλλά και κάθε δημόσιου χώρου στο Υπερταμείο.

 

8.Ως γνωστόν το συγκρότημα κτιρίων της ΝΑΦΘΑ, το οποίο ανήκει στο δήμο μας για πάνω από 15 χρόνια, παραμένει ανεκμετάλλευτο. Ποια είναι η πρότασή σας για τη ΝΑΦΘΑ;

 Η έκταση του πρώην εργοστασίου ναφθαλίνης είναι άλλο ένα από τα πολλά παραδείγματα έργων ανάπλασης που είτε έμειναν πλήρως παρατημένα και απαξιωμένα, είτε ακόμα έμειναν μόνο στις μακέτες. Έργα που έγιναν στη λογική να απορροφηθούν κονδύλια από τους εργολάβους και μετά θα δούμε τι θα τα κάνουμε.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι, πάρα τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν για την αναπαλαίωση των 7 κτιρίων της και του περιβάλλοντος χώρου (συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 11 εκατ. Ευρώ), από την ολοκλήρωσή του το μακρινό 2002 μέχρι σήμερα  δεν έχουν ανοίξει ποτέ οι πόρτες του χώρου για τους κατοίκους της περιοχής και μετά από 15 χρόνια εγκατάλειψης έχει σχεδόν επιστρέψει στην ίδια κατάσταση με πριν την αναπαλαίωση.

 Το πρώτο που πρέπει να διαφυλάξουμε είναι να μην πουληθούν σε ιδιώτες. Ένας απαξιωμένος και λεηλατημένος χώρος είναι εύκολη λεία.  Κοινωνικές ανάγκες υπάρχουν. Στέγαση πολιτιστικών, εργατικών,  αθλητικών και άλλων μορφών συλλογικοτήτων και κοινωνικών εγχειρημάτων μπορούν να στεγαστούν και να δώσουν ζωή στο χώρο.

 

9. Με ποιες ενέργειες μπορεί να βελτιωθούν και να επεκταθούν οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που έφτιαξε τα τελευταία χρόνια η δημ.αρχή στην πόλη μας;

 Το κεντρικό κράτος τα τελευταία χρόνια, στο όνομα της αποκέντρωσης, μεταβιβάζει μια σειρά κοινωνικές λειτουργίες στους δήμους. Το νέο καθεστώς όμως κάθε άλλο παρά δημόσιο είναι. Δήμοι εκχωρούν τη λειτουργία τους σε χορηγούς, επιβάλλουν τροφεία και ανταποδοτικά τέλη στους δημότες. Αντί να μεγαλώνει η βεντάλια παροχών, συρρικνώνεται, γιατί λόγω των οικονομικών περιορισμών των Δήμων εισέρχονται “ανταποδοτικά” ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και προγράμματα ΕΣΠΑ (τα οποία προγράμματα έχει και ο δήμος μας), προκειμένου να εισπράττουν τους οικονομικούς πόρους που δεν δίνει το κράτος.

 Στο επίκεντρο της πολιτικής μας παρέμβασης βρίσκονται οι άνθρωποι που έχουν χτυπηθεί από την κρίση και τις κυβερνητικές πολιτικές. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι πολιτικές επιλογές μας. Η αύξηση των δικαιούχων στο κοινωνικό παντοπωλείο και στο κοινωνικό μαγειρείο θα ήταν μια προφανής απάντηση, όμως οι δικές μας θέσεις και προτάσεις εκκινούν από διαφορετική βάση και διαφορετική πολιτική σκοπιά.

Η κοινωνική πολιτική του δήμου και κυρίως η αλληλεγγύη και η στήριξη των δημοτών, ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των οικονομικά ασθενέστερων, αποτελεί μια ουσιαστική προτεραιότητα που αναδεικνύεται από τις μέχρι τώρα στράτευσή μας και την καθημερινότητά μας. Προτείνουμε κοινωνικές υπηρεσίες δημόσιες, δωρεάν και επαρκώς στελεχωμένες, ανοιχτές για όλους-ες, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες και καμία ανάθεση σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ και συγκεκριμένα:

– Βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς σε κάθε γειτονιά που να καλύπτουν όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς, με δημόσια χρηματοδότηση.

– Να αναβαθμιστεί η κοινωνική φροντίδα και προστασία για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και για όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη. Μέριμνα και κέντρα δωρεάν υποστήριξης και φροντίδας για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, των ατόμων με αναπηρία, ψυχικές παθήσεις, εξαρτήσεις από ουσίες, κακοποιημένους-ες και εγκαταλελειμμένους-ες. Ειδική μέριμνα για τις γυναίκες και τα παιδιά.

– Να απαλλοτριωθούν κενές και αχρησιμοποίητες κατοικίες, προκειμένου να φιλοξενηθούν άστεγοι, άνεργοι, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πρόσφυγες και μετανάστες.

10.Έχετε άποψη για το αν είναι απαραίτητη η σύνδεση της πόλης μας με τον Πειραιά και το Πέραμα με μέσο σταθερής τροχιάς και εφικτή να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα χρόνια;

Η βασική μας θέση είναι ότι θέλουμε συγκοινωνίες που θα ανήκουν στον λαό και θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού. Έτσι και η σύνδεση του Δήμου μας τόσο με τον Πειραιά όσο και με το Πέραμα είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και επιτακτική ανάγκη για τους εργαζόμενους στην περιοχή αλλά και για το σύνολο των κατοίκων.  Δεν είναι τυχαίο ότι οι συγκοινωνίες σε Κερατσίνι-Πέραμα είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένες, Δεν δεχόμαστε αυτόν τον ταξικό διαχωρισμό και παλεύουμε για ελεύθερες συγκοινωνίες για το λαό, δωρεάν για τους φτωχούς, τους εργαζόμενους της περιοχής, τη νεολαία, τους συνταξιούχους.

Οποιαδήποτε μορφή ΜΜΜ στην περιοχή προϋποθέτει την ύπαρξη σοβαρών συγκοινωνιακών μελετών  που θα αφορούν και θα εξασφαλίζουν –διασφαλίζουν τα εξής:

1ον την ελαχιστότατη περιβαλλοντική επίπτωση στην περιοχή.

2ον την ανάδειξη των τυχόν αρχαιολογικών μνημείων της περιοχής , κάτι που πρέπει να καθιστά απαγορευτική την αντίστοιχη «μεταχείριση» που έτυχαν σημαντικά ευρήματα στον Πειραιά τα οποία κατασκεπάστηκαν για να προχωρήσουν οι γραμμές του Τραμ.

3ον  Την ύπαρξη συγκοινωνιακών μελετών στις οποίες τα ΜΜΜ θα είναι συμπληρωματικά το ένα προς το άλλο κι όχι ανταγωνιστικά. Δηλαδή οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ θα είναι ταυτόχρονα και σημείο διέλευσης των αστικών (λαϊκών) λεωφορείων  που θα συνδέουν τις γειτονιές με τους κεντρικούς σταθμούς και το αντίστροφο. 

4ον Τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των ΜΜΜ και τη δωρεάν μετακίνηση όλων.

5ον Την ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων στην σύσταση του συγκοινωνιακού χάρτη ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.