Η τοποθέτησή μας σε ερωτήματα που απασχολούν τους δημότες (iii) | ΕΚΤόΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των ιστοσελίδων της πόλης Σταγόνα & Δραπετσίνι δημοσιεύουμε σταδιακά τις απαντήσεις στις κοινές ερωτήσεις που δόθηκαν σε όλους τους συνδυασμούς που συμμετέχουν στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019.
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα (11-15) που τέθηκαν αποτελούν μία πρώτη επεξεργασία, στηριγμένη στην κοινή προσπάθεια των μελών της Εκτός Πλαισίου-Αριστερής Ανατρεπτικής Παρέμβασης, που φιλοδοξεί μετά τις εκλογές και με την ενίσχυση της παρουσίας μας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο να ολοκληρωθεί και να συμβάλλει στο μάχιμο και ενεργητικό κίνημα που έχει ανάγκη η πόλη και οι άνθρωποί της.

Οι βιαστικοί μπορούν να δούν και να κατεβάσουν συγκεντρωμένες τις απαντήσεις εδώ .

11. Εκτιμάτε ότι υπάρχει έδαφος για μία συνεργασία ανάμεσα στη διοίκηση του δήμου και των εργαζομένων σ’αυτόν, ώστε να βελτιωθεί η απόδοση της εργασίας του και η ποιότητά της;

Αποτέλεσμα εικόνας για ταξική συνεργασίαΗ σχέση  ανάμεσα στους εργαζόμενους στο δήμο και τη διοίκησή του είναι σχέση ανάμεσα σε εργαζόμενους και σε εργοδότη, με ό,τι αυτή προκαλεί και προϋποθέτει.  Θεωρούμε ότι η σχέση που περιγράφει η ερώτησή σας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο που ορίζουν τα καθολικά και στο σύνολό τους εργατικά συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικούν τα ενιαία συμφέροντά  τους, ανεξάρτητα από θέση, σχέση εργασίας και αντικείμενο και να έρχονται σε σύγκρουση με τη διοίκηση γι’αυτά.

Επιπλέον, την έννοια της “βελτίωσης της απόδοσής τους” την κατανοούμε απο την πλευρά της δυνατότητας που πρέπει να εξασφαλίζεται απο τη διοίκηση για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού.

Ταυτόχρονα σε αυτές τις συνθήκες και σε αυτό το πλαίσιο, για εμάς σημαίνει, αντιπαράθεση σε κάθε προσπάθεια αξιολόγησης της εργασίας, με όποιον τρόπο και με όποια μέθοδο επιβάλλεται από τη διοίκηση και το κράτος.  Δεν είναι δυνατόν να εγκαλεί, να ελέγχει και να εξαναγκάζει  κανένας τους εργαζόμενους για την αύξηση της απόδοσής τους όταν είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν  2 ή και 3 θέσεις εργασίας, να εργάζονται χωρίς μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, με κίνδυνο όπως έχει αποδειχθεί πρόσφατα την ίδια τους τη ζωή.

Η εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων καθώς και η διεκδίκηση προσλήψεων σε μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες απασχόλησης, είναι οι στοιχειώδεις όροι που μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση της εργασίας για την εξυπηρέτηση των δημοτών και  προς όφελος του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του δήμου.     

Για πολλές δεκαετίες οι ΟΤΑ ήταν το εκλογικό “χωνευτήρι” των καθεστωτικών κομμάτων, που μέσα από τις προσλήψεις και τα βολέματα συγκροτούσαν τους “στρατούς” των δημάρχων και των κομματικών τους φορέων, αναπαρήγαγαν την εξουσία τους και ταυτόχρονα εδραίωναν ένα καθεστώς ανάθεσης, εξυπηρέτησης και τακτοποίησης. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι ελαστικές μορφές εργασίας που κυριαρχούν στους ΟΤΑ με διαφορετική μορφή, σε κάποιες περιπτώσεις αναπαράγουν αυτό το μοντέλο.

 Βασικός συντελεστής, δεν είναι μόνο οι επιδιώξεις της εκάστοτε διοίκησης αλλά και η αντίληψη του υποταγμένου συνδικαλισμού που   στο όνομα της “καλής σχέσης” με τη διοίκηση για την απόσπαση περιορισμένων και προσωρινών πλεονεκτημάτων, αναστέλλουν τον αγωνιστικό και διεκδικητικό χαρακτήρα των σωματείων, που μετατρέπονται πολλές φορές σε μηχανισμό εξυπηρέτησης της πλειοψηφίας.

Από αυτό το πλαίσιο δεν ξέφυγε καμία δημοτική αρχή στην πόλη, ούτε και η απερχόμενη.

12.Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα παντού στην χώρα μας είναι και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα αυτό της ανεργίας και των αξιοπρεπών μισθών. Ένα πρόβλημα που όλοι γνωρίζουμε ότι η λύση του εξαρτάται από τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Έχετε επεξεργαστεί κάποιες προτάσεις για το πως ο δήμος θα μπορέσει να ευνοήσει και να συμβάλλει ουσιαστικά προς την κατεύθυνση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην πόλη μας;

Καταρχάς, στη δική μας αντίληψη οι δήμοι δεν είναι επιχειρήσεις που καλούνται να κάνουν επενδύσεις αλλά οργανισμοί με στόχο την κοινωνική ωφέλεια. Το πρόβλημα σήμερα κατά τη γνώμη μας είναι διπλό. Από τη μία, τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, από την άλλη η ολοένα αυξανόμενη κατηγορία των εργαζομένων της επισφάλειας, της part time εργασίας, των διαφόρων «προγραμμάτων» που τους θέτουν εκτός εργασιακών δικαιωμάτων, της μαύρης εργασίας κ.ο.κ. Δυο πλευρές που συνδέονται άμεσα μιας και η ανεργία είναι ο «δούρειος ίππος», μέσω του οποίου φέρνουν ολοένα και χειρότερες συνθήκες εργασίας, ενώ οι επισφαλείς, κακοπληρωμένες εργασιακές σχέσεις παρουσιάζονται ως τη «σωτηρία» απέναντι στην ανεργία.

Σε αυτή την πολιτική πρωταγωνιστούν κυβέρνηση και ΕΕ αλλά ακολουθούν και οι Δήμοι, μαζί κι ο Δήμος Κερατσινίου. Υποστελέχωση, ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων, προγράμματα ΟΑΕΔ ΕΣΠΑ. Αν δε σπάσει αυτό το πλαίσιο, δουλειά με δικαιώματα δε θα υπάρξει. Για παράδειγμα, πώς θα βρουν δουλειά οι άνεργοι της ζώνης χωρίς απειθαρχία στην ΕΕ, στο δημοσιονομικό σύμφωνο, χωρίς εκδίωξη της COSCO;

Οι υποψήφιοι συνδυασμοί τσακώνονται για όλα τα ασήμαντα (βλ. βινύλια και πανό) αλλά στα βασικά συμφωνούν. Παραχωρήσεις στο μεγάλο κεφαλαιο για δουλειές-ξεροκόμματο, μαθητεία και ολιγόμηνα προγράμματα. Ε δεν υπάρχει πρόγραμμα της ΕΕ που να δίνει δουλειές με δικαιώματα! Υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής είναι να κρατήσει όλους τους συμβασιούχους και κοινωφελείς στη δουλειά με σχέση αορίστου χρόνου και πλήρη δικαιώματα. Να προσλάβει μόνιμους με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Αυτό είναι το πρόγραμμα που θα βρει αξιοπρεπή δουλειά σε εκατοντάδες δημοτών.

13.Σαν συνδυασμός έχετε επεξεργαστεί δημοτικές δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας – λαμπτήρες LED, μονώσεις δημοτικών κτιρίων, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ταράτσες δημοτικών κτιρίων, κ.ά – με τελικό στόχο να καλύπτει βασικά απ’αυτές ο δήμος τις ανάγκες του σε ενέργεια και να στηρίζει ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά;

Αποτέλεσμα εικόνας για εξοικονόμηση ενέργειας δήμοιΣτην Ελλάδα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώνουμε λιγνίτη και μπορούμε με σωστή διαχείριση να έχουμε φθηνή ενέργεια και να καλύψουμε με δωρεάν ενέργεια τα φτωχά νοικοκυριά που χτυπήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τα μνημόνια. Αντί αυτού αυτή χαρίζεται στους “νέους πάροχους” και αυτοί στη συνέχεια μας την πουλάνε σε “ανταγωνιστικές τιμές”. Για μας δηλαδή δεν μπαίνει ζήτημα πρώτα να εξοικονομήσουμε ενέργεια και μετά να βοηθήσουμε τα “ευάλωτα νοικοκυριά”. Είναι εφικτό και με την υπάρχουσα κατάσταση.

Για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων λαμπτήρων με τη χρήση λαμπτήρων LED θα επισημάνουμε δυο πράγματα:

1ον: Η αλόγιστη χρήση φωτισμού LED χωρίς επιστημονική μελέτη που δεν λαμβάνεται υπόψη η ένταση φωτισμού, μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία. Η χρήση λαμπτήρων LED στους κεντρικούς δρόμους με ένταση φωτισμού 4000Κ οδηγεί σε κόπωση και προσωρινή βλάβη των ματιών λόγω αντηλιάς. Τον Ιούνιο του 2016, η αμερικανική ιατρική ένωση (AMA) κατέληξε δημοσίως ότι “τα λευκά φωτιστικά LED φωτισμού [μπορεί να] συμβάλλουν στον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών στους πληθυσμούς των πόλεων στις οποίες έχουν εγκατασταθεί” . Φωτισμός LED με έντονη φωτεινότητα δεν επιδεικνύεται σε χώρους όπου βρίσκονται παιδιά σχολεία, παιδικές χαρές, παιδότοποι διότι υπάρχει κίνδυνος ανεπανόρθωτη βλάβης των ματιών λόγω κακού φιλτραρίσματος του φωτός.

2ον: Το νομοθετικό πλαίσιο που φτιάχτηκε επιτρέπει τη χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, σαν Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ ν. 3855/2010), με αποπληρωμή της αρχικής επένδυσης μέσω των Ανταποδοτικών Τελών. Τελικά πάλι οι δημότες θα πληρώσουν.

14.Το δεδομένο είναι πως κάθε χρόνο στην αντιφασιστική διαδήλωση που γίνεται στη μνήμη του Π. Φύσσα συμβαίνουν επεισόδια. Πιστεύετε ότι ο δήμος πρέπει και μπορεί να συνεισφέρει ώστε να σταματήσουν αυτά και πώς;

Αποτέλεσμα εικόνας για αντιφασιστική κερατσίνιΓια εμάς αν κάτι είναι δεδομένο, είναι πως πρέπει να σβήσουμε το σκοτάδι του φασισμού από τις γειτονιές μας. Είναι λυπηρό να μη συζητάμε πως θα αγκαλιαστούν από το σύνολο των κατοίκων του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας εκδηλώσεις ενάντια στο φασισμό και να μένουμε στα επεισόδια. Αλλά ακόμα και σε αυτό το ερώτημα απαντάμε πως μπορούμε να διαφυλάξουμε τις αντιφασιστικές εκδηλώσεις με τη μαζική και οργανωμένη συμμετοχή μας. 

Πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα για το φαινόμενο του φασισμού. Να πούμε ότι οι φασίστες λυμαίνονται τις φτωχογειτονιές μας. Θρέφονται από την φτώχεια και την εκμετάλλευση, θεριεύουν από το μίσος για τον αδύναμο. Στα μεγάλα όμως ζητήματα που αφορούν την καλυτέρευση της ζωής μας συντάσσονται με τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών μας, των αφεντικών, των μεγάλων επιχειρήσεων. Εμείς όμως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι στην περιοχή γνωρίζουμε καλά από προσφυγιά. Ζούσαμε πάντα μαζί, πρόσφυγες και ντόπιοι εργαζόμενοι, με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Έχουμε ιστορική μνήμη και ξέρουμε ότι δε μας χωρίζει τίποτα με τον αδύναμο και με όποιον τον βοηθά να σηκώσει το ανάστημά του, αλλά μας ενώνει η ίδια ανάγκη να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας ενάντια σε όποιον μας θέλει υποταγμένους.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ξεσκέπασε τη συμμορία των ναζί χρυσαυγιτών δολοφόνων. Οφείλουμε να τον τιμάμε κάθε χρόνο, να συμμετέχουμε, να οργανώνουμε και να περιφρουρούμε όλοι και όλες την πάλη ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό. Έτσι τον χώρο θα τον έχει το αντιφασιστικό κίνημα και κανένας άλλος.

15.Συμφωνείτε με την εφαρμογή από το δήμο του νόμου κατά του καπνίσματος σε όλους τους χώρους που αυτός προβλέπει με την επιβολή των προστίμων;

Η αντικαπνιστική νομοθεσία, ενώ υποτίθεται πως έχει ως στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την καταπολέμηση της εξάρτησης από το κάπνισμα, στην ουσία αποτελεί ένα πλαίσιο κυρώσεων και προστίμων με τιμωρητική λογική και στο κλίμα τρομοκράτησης των πολιτών. Την ίδια στιγμή που το κράτος προωθεί αυτή την αντικαπνιστική νομοθεσία, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Μητσοτάκης και άλλα πολιτικά στελέχη επισκέπτονται και επαινούν τις καπνοβιομηχανίες. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εξάρτησης από το κάπνισμα, αλλά και κάθε εξάρτησης, και να περιφρουρηθεί η δημόσια υγεία πραγματικά, χρειάζεται η προώθηση μιας αντικαπνιστικής παιδείας και μιας κουλτούρας συνολικής βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ειδικά μιας πόλης σαν τη δική μας που δέχεται τέτοια μόλυνση και περιβαλλοντική υποβάθμιση. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με όρους επιβολής αλλά με μια ευρύτερη προσπάθεια υποστήριξης ενός πιο υγιεινού και ποιοτικού τρόπου ζωής αλλά και των ίδιων των πολιτών, κάτι που το ίδιο το σύστημα δεν κάνει και δεν πρόκειται να κάνει για να μην ζημιώσει μια τεράστια βιομηχανία, όπως η καπνοβιομηχανία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.