Η νεολαία μπροστά, για τη ζωή που μας αξίζει! | ΕΚΤόΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Maloutas_Maro_Pantelidou-banner-image-neolaia-600x375

 Τον τελευταίο καιρό ακούγονται συνεχώς ιστορίες για την ανάπτυξη που έρχεται,  το τέλος της ύφεσης, της ανεργίας κλπ. Ταυτόχρονα, μπροστά στις εκλογές που πλησιάζουν, η επιβολή μέτρων έχει αντικατασταθεί από υποσχέσεις και πρόσκαιρες παροχές, τόσο από την Kυβέρνηση, όσο και από τις δημοτικές αρχές.  Στην πραγματικότητα βέβαια, η επίθεση που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν έχει σταματήσει, αλλά έχει καθιερωθεί ως η δήθεν μόνη δυνατή λύση. Για να το καταλάβουμε αυτό δεν χρειάζεται κάποια λεπτομερής ανάλυση, νούμερα και στατιστικές, αρκεί μόνο να σκεφτούμε με τι συνθήκες ζούμε και δουλεύουμε εμείς, οι γονείς μας, οι φίλοι μας, όλοι γύρω μας.

 Η νεολαία στη χώρα μας έχει μάθει να ζει στην ανασφάλεια. Από τη μία παλεύει με την τεράστια ανεργία και από την άλλη με τα μεροκάματα της πείνας, τις απλήρωτες υπερωρίες, την ημιαπασχόληση, τον μόνιμο κίνδυνο της απόλυσης κ.α. Ειδικά στη γειτονιά μας, όπου τα επίπεδα φτώχειας και ανεργίας είναι τεράστια, οι πιο πολλοί από μας έχουμε νιώσει πραγματικά αυτό που περιγράφεται ως εργασιακή ζούγκλα. Απ’ την άλλη πλευρά, η μνημονιακή πολιτική, η μειωμένη χρηματοδότηση για την παιδεία και οι συνεχείς αναδιαρθρώσεις (βλ. Νέο Λύκειο, νόμος Γαβρόγλου κ.α.) έχουν διαμορφώσει μια εκπαίδευση για ολοένα και λιγότερους, κατακερματισμένη, χωρίς ολόπλευρη μόρφωση και κριτική σκέψη, που μας προετοιμάζει για ένα μέλλον χαμηλής ζήτησης, στο οποίο θα είμαστε αναλώσιμοι εργαζόμενοι που δεν φέρνουν αντιρρήσεις.

 Παράλληλα με τα παραπάνω όμως, η επίθεση που δεχόμαστε δεν μένει μόνο στο πλαίσιο της εργασίας και τις εκπαίδευσης αλλά εκτείνεται σε όλες τις πλευρές της ζωής. Στις γειτονιές του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας είναι εμφανής σε όλους η υποτίμηση της περιοχής. Η έλλειψη αθλητικών και πολιτιστικών δομών, η ανυπαρξία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου είναι εκκωφαντική. Η δυνατότητα που θα έπρεπε να έχουμε να ξοδέψουμε τον ελεύθερο μας χρόνο δημιουργικά και να αναπτύξουμε τις διάφορες πλευρές της προσωπικότητάς μας περιορίζεται σε ελάχιστες εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι υποστελεχωμένες, με κακή συντήρηση και  σίγουρα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας.

 Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης ευδοκίμησε ένα πολύ επικίνδυνο πολιτικό ρεύμα, αυτό του φασισμού, είτε με την τραμπούκικη μορφή των μαχαιροβγαλτών της Χρυσής Αυγής, είτε με τον μανδύα της «υπεύθυνης πατριωτικής δύναμης». Πατώντας πάνω στα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, έγινε μία προσπάθεια από όλον αυτόν τον συρφετό να μεταφερθεί η ευθύνη για την κατάσταση από το κεφάλαιο και την Κυβέρνηση στον μετανάστη, τον φτωχό, τον «διαφορετικό» και αυτόν που αγωνίζεται. Τέτοιες αντιλήψεις δεν χωράνε πουθενά, πόσω μάλλον σε μία γειτονιά εργατική και προσφυγική, που έχει ζήσει στο πετσί της τα αποτελέσματα του εθνικισμού και του φασισμού.

 Εμείς, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται οι περισσότεροι, θεωρούμε ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν είναι μονόδρομος αλλά μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Όχι με την ψήφο στον φίλο ή στον πολιτικό που τάζει τα περισσότερα, αλλά με τους οργανωμένους αγώνες της νεολαίας και γενικότερα των κινημάτων. Όχι με την ανάθεση και τις εκλογές κάθε πέντε χρόνια, αλλά με την ενεργή συμμετοχή σε συλλογικότητες και πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης, τη συλλογική λήψη αποφάσεων και την κινηματική πολιτική δράση. Από αυτή τη βάση ζητάμε τη στήριξη του ψηφοδελτίου της Εκτός Πλαισίου, πάντα με γνώμονα την υπεράσπιση της ζωής και των συμφερόντων μας.

 Θεωρούμε ότι η νέα γενιά που σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο της επίθεσης, μπορεί και πρέπει να γίνει καταλύτης για τους αγώνες του αύριο. Γι’ αυτό εξάλλου παίρνουμε και την πολιτική επιλογή να καταθέσουμε στις εκλογές ένα ψηφοδέλτιο με ιδιαίτερα έντονη παρουσία της νεολαίας σε αυτό, με μέσο όρο ηλικίας μόλις τα 33 χρόνια. Μακριά από τις λογικές των ειδικών και των έμπειρων που θα φέρουν έτοιμες τις λύσεις, με ένα σχήμα που λειτουργεί συλλογικά, συμμετοχικά και ισότιμα.

 Να βγει η νέα γενιά στο προσκήνιο! Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, να ορίσουμε τα δικά μας κριτήρια και να αγωνιστούμε για μια διαφορετική ζωή σε μια διαφορετική πόλη!

Παλεύομε για μια νεολαία που…

-δεν θα ψηφίσει τον θείο και τον ξάδερφο επειδή “του ‘χει υποχρέωση”

-δεν θα σηκώσει τους ώμους μπροστά στην εκλογική μάχη, γιατί κι αυτή μετράει

-θα μαυρίσει αυτούς που συντηρούν τις χαμηλές απαιτήσεις και τον συμβιβασμό

-θα στείλει τους φασίστες στην τρύπα τους οριστικά

Νέοι κ’ Νέες ΕΚΤόΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.