Η τοποθέτησή μας σε ερωτήματα που απασχολούν τους δημότες (iv) | ΕΚΤόΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των ιστοσελίδων της πόλης Σταγόνα & Δραπετσίνι δημοσιεύουμε σήμερα την τελευταία ερώτηση, που διαμορφώθηκε για λογαριασμό του από τον κάθε συνδυασμό που συμμετέχει στις εκλογές της 26 Μάη 2019.

16. Η παράταξή σας προσδιορίζεται πολιτικά στον χώρο της Αριστεράς. Με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες αριστερές παρατάξεις, όπως ο Άλλος Δρόμος και η Λαϊκή Συσπείρωση, με μακροχρόνια παρουσία στην πόλη, για ποιο λόγο επιλέξατε την αυτόνομη κάθοδο και όχι τη συνεργασία με αυτές, ώστε να εξασφαλιστεί μία δυναμική κάθοδος απέναντι στις άλλες δυνάμεις, προωθώντας και την ενότητα της Αριστεράς σε τοπικό επίπεδο;

Αποτέλεσμα εικόνας για αριστερά

 Αυτό που προσπαθήσαμε να περιγράψουμε στον πολιτικό μας λόγο ως συλλογικότητα είναι το διαφορετικό στίγμα συνολικά, αλλά και απέναντι στις δύο εκφράσεις της Αριστεράς όπως αποτυπώνονται στην πόλη, τονίζοντας ωστόσο από την αρχή το γεγονός της οριστικής  και οικειοθελούς “παράδοσης” του ΣΥΡΙΖΑ στην αστική πολιτική, τόσο πριν όσο και μετά την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας.

 Κέντρο της δικής μας λογικής είναι ότι ουσιαστική, καθολική και σταθερή βελτίωση της ζωή της πλειοψηφίας των ανθρώπων της πόλης μας μπορεί να έρθει μόνο μέσα από μια διαδικασία αμφισβήτησης και ρήξεων με το κοινωνικό, οικονομικό και νομικό πλαίσιο που εντάσσεται η λεγόμενη τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό δεν ορίζεται μόνο από τον χαρακτήρα του θεσμού, αλλά και από την ενίσχυση των χαρακτηριστικών του, που αναβαθμίστηκε με τους τελευταίους μνημονιακούς νόμους, τον Κλεισθένη, την επιτροπεία, τους πετσοκομμένους προϋπολογισμού και συνολικά τις πολιτικές της Ε.Ε.

 Και τα δύο κόμματα θεωρούν, το καθένα στο πλαίσιο του εύρους της ενσωμάτωσης και των αυταπατών του, ότι μπορεί ο θεσμός της Τ.Α. να είναι φιλολαϊκός, κοινωνικός, φιλεργατικός ή φιλάνθρωπος. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μηχανισμός αναπαραγωγής των κυρίαρχων συμφερόντων και πολιτικών επιλογών, που δεν αλλάζουν ανάλογα με το ποιος τον διαχειρίζεται. Όλοι οι λεγόμενοι αριστεροί δήμοι ακολούθησαν κατα γράμμα το πλαίσιο, κινήθηκαν σε αυτό και δεν  το αμφισβήτησαν επι της ουσίας. Ακόμη και οι δήμοι που ελέγχει το ΚΚΕ ουσιαστικά διαφοροποιήθηκαν μόνο στα σημεία.

 Ζούμε σε μία εποχή που όποια πέτρα και να σηκώσεις, απο το πιο “μικρό” ζήτημα μέχρι το πιο “μεγάλο”, βρίσκεσαι απέναντι σε μνημονιακούς νόμους, περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις. Από τα ανταποδοτικά τέλη, τα ΣΔΙΤ, τα ΕΣΠΑ, την ελαστική εργασία και την υποστελέχωση στους Δήμους, μέχρι και την ανυπαρξία ή ιδιωτικοποίηση δημόσιων χώρων και πλούτου, την υπεράσπιση και προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων ακομα και εις βάρος της υγείας μας. Αυτο το ιερό πλαίσιο είναι που πρέπει να αμφισβητηθεί συνολικά και εν τέλει να ανατραπεί.

 Επίσης, βάσει της δικής μας αντίληψης, τον κυρίαρχο αλλα και καθοριστικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία πρέπει να τον παίξουν τα κινήματα και η μαζική ενεργοποίηση του λαού και της νεολαίας.

 Επιλέξαμε να προτείνουμε τον δύσκολο δρόμο απέναντι σε όλο αυτό το πλαίσιο, όπου το μόνο που κατορθώνει για όποιον τον ακολουθεί είναι η ενσωμάτωση στη διαχείριση που απαιτείται, οι αυταπάτες που καλλιεργούνται για τους δημότες, καθώς και η συμμετοχή σε ένα σύστημα εξουσίας το οποίο, κατά τη δική μας αντίληψη, η Αριστερά πρέπει να υπονομεύει και να πολεμά.

 Επιπλέον, έχουμε μία τεκμηριωμένη αποστροφή στα μοντέλα συγκρότησης και λειτουργίας των παραδοσιακών παρατάξεων. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν κομματική σφραγίδα και “πιστοποίηση”. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συσπειρώνονται αγωνιστές στη βάση αρχών και δράσεων και όχι στη βάση μόνο γενικότερων στόχων και επιλογών. Ταυτόχρονα η συλλογικότητά  μας προτείνει ένα μοντέλο χωρίς αρχηγό-επικεφαλής, με εναλλαγή και ανακλητότητα στις θέσεις ευθύνης, με συλλογική εκπροσώπηση και λειτουργία με πυρήνα την συνέλευση των μελών της, με ειδικό βάρος στη νέα γενιά, την εκπροσώπησή της και την έκφραση των αναγκών και των ελπίδων της, γεγονός που αποτυπώθηκε στη συγκρότηση του πιο νεανικού και μάχιμου ψηφοδελτίου στην πόλη .

 Με αυτές τις εξηγήσεις γίνεται κατανοητός ο λόγος που δεν “ενσωματώσαμε” την άποψή μας στο όνομα της ενότητας, σε μία από αυτές τις παρατάξεις που αναφέρθηκαν. Ωστόσο δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν τοίχοι ανάμεσα στους δημότες και στους αγωνιστές. Θεωρούμε ότι οι ανάγκες της πόλης και των ανθρώπων της αντικειμενικά μπορούν να ενώνουν στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές επιλογές και αυτό υπηρετεί η δική μας συλλογικότητα.

 Η ουσία λοιπόν της ενότητας δεν μας αφήνει αδιάφορους, όχι για λόγους εκλογικής ενίσχυσης αλλά πρωτίστως ως επιλογή κινηματικής ανάτασης και αποτελεσματικότητας. Θεωρούμε ότι η ενότητα για την Αριστερά στην πόλη πρέπει να θεμελιώνεται στη βάση που αναφέραμε. Να μην αναπαράγει τις αυταπάτες και τα αδιέξοδα που προκάλεσε η ενσωμάτωση του «Άλλου Δρόμου» στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησαν μεγάλη μερίδα αγωνιστών στην αποστράτευση και την απογοήτευση.

 Η προσπάθεια της Εκτός Πλαισίου-Αριστερής Ανατρεπτικής Παρέμβασης έρχεται να προτείνει μία μάχιμη εναλλακτική πρόταση όπως την περιγράψαμε και ιδρυτικά και διακηρυκτικά για τις εκλογές. Γι’ αυτό καλούμε τους αριστερούς και τις αριστερές που διαχωρίστηκαν και, συγκροτημένα ή όχι, γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και την παράταξή του στην πόλη, να πάρουν θέση, να μη μείνουν αδρανείς ούτε στις εκλογές, ούτε πολύ περισσότερο μετά από αυτές. Να μην αφήσουν να διασυρθούν και να λεηλατηθούν τα οράματα, οι αξίες και οι αγώνες της Αριστεράς στο όνομα μιας εξουσίας που αναζητά στηρίγματα και συμμάχους από την απέναντι πλευρά. Στην αντίθετη περίπτωση, η σιωπή και η αδράνεια, είτε θα σημαίνουν συνενοχή είτε θα ερμηνευθούν ως ανοχή.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.